28 Nisan 2024 Pazar

Türk Prysmian

Türk Prysmian

Türk Prysmian Kablo CEO'su
Ülkü Özcan, “Türkiye'nin En Güçlü
50 Kadın CEO’su” arasında

Enerji ve telekomünikasyon kabloları sektörünün dünya lideri Prysmian Group’un Türkiye operasyonu Türk Prysmian Kablo’nun liderliğini başarıyla sürdüren Ülkü Özcan, Türkiye’nin en güçlü 50 kadın CEO’su arasında yer aldı.
Ekonomist ve Capital dergilerinin öncülüğünde bu yıl 11’incisi düzenlenen “50 Güçlü Kadın CEO Zirvesi”nde ödülünü alan Türk Prysmian Kablo CEO’su Ülkü Özcan, geçen yıla göre bir sıra yükselerek “Türkiye'nin En Güçlü 50 Kadın CEO’su” listesinde 11. sırada yer aldı.
Yıllardır üst düzey yöneticilik görevlerinde bulunan ve Türk iş dünyasında önemli bir lider konumunda olan Türk Prysmian Kablo CEO’su Özcan; şirketin çeşitlilik, kapsayıcılık ve fırsat eşitliği vizyonu kapsamında attığı adımlarla anlamlı bir ödülün sahibi oldu.

“Kadınların iş dünyasında önemli rollerde yer almasını çok önemsiyoruz”
Aldığı ödül hakkında görüşlerini paylaşan Türk Prysmian CEO’su Ülkü Özcan şöyle konuştu; “İş dünyasında kadınların önündeki engellerin kaldırılması hem güçlü bir toplum hem de güçlü bir ekonominin olmazsa olmazıdır. Ülkemizde bugün üst düzey ve orta kademe yönetici pozisyonundaki kadın oranı TÜİK verilerine göre %20,7. Geçmiş yıllara göre bu oranın artış kaydetmesi sevindirici olsa da OECD ülkeleriyle karşılaştırdığımızda alacak çok yolumuz olduğunu görüyoruz. Kadınların iş dünyasında önemli rollerde yer alması gençler için rol modeller oluşturmaları, kadın çalışanların desteklenmesi ve şirketlerin karlılığına farklı bakış açılarıyla katkı sunmaları açısından oldukça önemli. Çeşitlilik, kapsayıcılık ve fırsat eşitliği vizyonuna sahip bir şirkete liderlik etmekten dolayı da büyük bir gurur duyuyorum.”
 
“Grubumuzun 2030’a kadar kadın yönetici oranını yüzde 30’a çıkarma hedefini destekliyoruz”
Bugüne kadar genellikle “erkek işi” olarak görülen kablo sektöründe kadın çalışan sayısını sürekli artıran ve bir kadın lider ile yol alan şirketin sektöre de örnek olduğunun altını çizen Türk Prysmian CEO’su Özcan, “Şirketimizin sürdürülebilirlik vizyonundaki yer alan ‘iş gücündeki çeşitlilik ve kadın çalışan oranını artırmak’ hedefini benimsiyor ve bu alanda pek çok çalışma gerçekleştiriyoruz. Örneğin, kadınların STEM alanında daha çok yer almaları için şirketimiz STEM IT programını hayata geçirdi. Türk Prysmian Kablo olarak bizim de dâhil olduğumuz STEM IT programı ile 500’ün üzerinde kadını işe almayı, gelişmelerine destek olmayı ve onlara teknik ve bilimsel roller vermeyi hedefliyoruz. Türk Prysmian Kablo olarak, orta ve üst kademe yönetici kadromuzun üçte birini kadın çalışma arkadaşlarım oluşturuyor. 585 kişiye istihdam sağlayan şirketimizde, kadın çalışan sayımız 57 ve orta kademe yöneticilerimizin 11’i kadın çalışma arkadaşlarımızdan oluşuyor. Yönetim kurulundaki kadın oranımız ise yüzde 50. Grubumuzun 2030 taahhütleri arasında yer alan yönetim pozisyonunda ve üst düzey liderlik rollerinde görevlendirilen kadın çalışan oranını yüzde 30’a çıkarma hedefi doğrultusunda Türk Prysmian Kablo olarak biz de kadın çalışanları desteklemeye devam edeceğiz.”
 
Ödüllerle taçlanmış başarılı bir kariyer yolculuğu
Kadınların iş gücüne katılımını destekleyen ve üst düzey rollerde daha çok kadın çalışana yer verme vizyonunu aldığı ödüllerle pekiştiren şirketin CEO’su Ülkü Özcan, Marmara Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nden lisans derecesine sahiptir. 1998-2010 yılları arasında Lafarge Türkiye’de sırasıyla Kıdemli Stratejist, Strateji ve İş Geliştirme Müdürlüğü ve Pazarlama Müdürlüğü yapan Ülkü Özcan, 2010 yılında Sabancı Holding bünyesinde yer alan Çimsa Çimento’da başta CEO’luk görevi olmak üzere birçok pozisyonda görev aldı. 2020 yılında Çimsa’dan ayrıldıktan sonra Türk ve yabancı şirketlere danışmanlık yapan Ülkü Özcan, 1 Haziran 2021 tarihinden bu yana Türk Prysmian Kablo CEO’luğu görevini yürütüyor. Ülkü Özcan, Mart 2022’de Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD) tarafından “Bursa’da Yılın Başarılı Kadın Yöneticisi” seçildi.