27 Nisan 2024 Cumartesi

Mert Software & Electronics

Mert Software & Electronics

Mert Software & Electronics,
trexDCAS ile üretimlerinin her aşamasında kablo firmalarına çözüm ortağı
olmaya devam ediyor

Orhan Gürsel
Mert Software &  Electronics Proje Mühendisi / İş Analisti

Pek çok sektörde olduğu gibi kablo sektöründe de üretimin bir aşamasındaki aksaklık, ciddi bir maliyet riskine dönüşebiliyor. Mert Software &  Electronics, trexDCAS markası ile kablo üreticilerine bu konuda çözümler sunuyor. Konu ile ilgili Mert Software &  Electronics Proje Mühendisi / İş Analisti Orhan Gürsel ile konuştuk.

MES yazılımlarının üretim sektörlerindeki rolü nedir?
MES yazılımını kullanan firmaların beklentisi, üretim hatlarındaki tüm süreçleri kontrol altında tutabilmek, yaşanan aksaklıkları hızlıca öğrenip hızlıca çözüm üretebilmek, doğru raporlama sistemleriyle süreci geliştirmek ve en doğruya ulaşmaktır.
Süreçlerindeki kontrolsüz gecikmelerin ve aksaklıkların firmalara olan maliyeti sektörüne göre telafisi zor boyutlara ulaşabildiğinden, MES sistemleri kullanımı gün geçtikçe artmaktadır.

Kablo sektöründe MES yazılımı kullanımı gerekliliğini hangi örneklerle açıklayabilirsiniz?
Kablo sektörü, öncelikle üretimde kullanılan materyal göz önünde bulundurulduğunda, üretiminin her aşamasındaki aksaklığın ciddi bir maliyet riskine dönüşebileceği bir sektördür. Ayrıca üretim aşamasında yaşanabilecek küçük hatalar dahi malzemenin kullanım özelliklere zarar verebileceğinden kontrol altında tutulması çok önemlidir.
Örneğin ısı kontrolünün yapılmadığı üretim aşamalarında malzemede yaşanacak reaksiyonlar kullanım ömrüne ya da mevcut kullanımdaki kalite değerine ciddi derece zarar vereceğinden, ısının kontrol altında tutulması, bu alandaki uyarı ve raporların anlık olması çok önemlidir.

Mert Software &  Electronics olarak trexDCAS markanız ile kablo sektöründeki çalışmalarınızı anlatabilir misiniz?
Kablo sektörüne girişimiz 10 yılı aşkın süre önce, sektörün öncü firmalarından biri ile olmuştur. Firmanın üretim hatlarındaki pek çok süreçte gösterdiğimiz başarılarla, hem tecrübemizi katladık hem de firmaya ve sektöre büyük katkı sağlayacak bir vizyona sahip olduk. Firma ile o tarihlerden başlayan başarılı çözüm ortaklığımız hala devam etmekte. Bununla birlikte, sayıları sürekli artan pek çok firmayla, üretimlerinin her aşamasında çözüm ortaklıklarımız mevcut. Çünkü üretimdeki iyileştirmelerin bir sonu yok ve kar etmeye üretimden başlamak için MES sistemleri olmazsa olmaz.

Kablo sektöründe birçok firmada yazılımları olan bir kurum olarak, sektörün ulusal ve globaldeki ivmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Öncelikle yazılımlarımız tüm üretim aşamalarında, uyarı ve raporlamalarla iyileştirmelere imkan sağlıyor. Kablo sektörü de faaliyet gösterdiğimiz sektörlerin en önemlilerinden tabii ki.
Dijitalleşen dünyada kablo sektörüne gereksinim her geçen gün artmakta. İhtiyaçların karşılanması aşamasında, ülke olarak büyük bir pazar payına sahip olduğumuz yadsınamaz ve sektördeki ivmemizin de hızla artacağına inanıyorum.

Dijitalleşen dünyada revaçta olacağını net olarak öngördüğümüz yazılım ve kablo sektörlerini yeni projelerde de bir arada görür müyüz?
Şuan MES Yazılımlarında kablo sektörü ile başarılı çalışmalarımız var. Aynı şekilde ERP yazılımları da şirketlerin vazgeçilmezi. Endüstri 4.0 ile birlikte tüm sektörler, aklımıza gelen gelmeyen birçok yazılımla dijitalleşiyor. Eminim ki kablo sektörü ile yazılımın birlikte yürüyeceği pek çok yeni gelişme olacaktır.
Önemli olan bir diğer nokta da, global olarak büyümesi kaçınılmaz olan bizler gibi sektörlerde, yerli firma sayısının her geçen gün artması ve çalışmalarına başarıyla devam etmeleridir. Biz Mert Software & Electronics olarak ülkemize katkı sağlayacak her projede olmaktan gurur ve mutluluk duyarız.