28 Nisan 2024 Pazar

Power Cables Consultancy

Power Cables Consultancy

Power Cables Consultancy,
2024 yılında Türk kablo üreticilerini
yeni ürünlerle buluşturacak

Power Cables Consultancy     
Burhan AKŞİT    



Kablo sektöründe uzun yıllara dayanan birikimini yerli üretici ile paylaşmak için firmalarını kurduklarını belirten Power Cables Consultancy Genel Müdürü     Burhan Akşit, çalışmalarına hedefleri doğrultusunda devam ettiklerinin altını çizdi.  Akşit,  firmaları ve faaliyetleri hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

Öncelikle firmanızın kuruluşu ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
Enerji kabloları üretimi yapan global bir firmanın Denizli fabrikasında 30 yılı aşan bir aktif iş yaşantısından sonra, Covid-19 pandemi süreci ile birlikte 2020 yılının son çeyreğinde şirketimin kurulumu gerçekleşti. Bu yola çıkmamdaki asıl hedef, uzun yıllar içinde oluşan bilgi birikimi ve tecrübemi; kablo üreticileri, kablo makinası üreticileri, kablo kompound üreticileri ve kompound katkıları üreticileri ile paylaşarak bir nebze de olsa bu sektörün gelişimini katkıda bulunmak istememdir.

İkinci olarak ürünlerinizi sormak isterim. Ürün ve hizmet çeşitleriniz nelerdir?
Acentesi olduğumuz firmaları seçerken adım adım ilerledik. Ürünlerin ve ürün performanslarının yüksek ve devamlı olmasını ilke edindik. Türkiye temsilcisi olduğumuz Zhejiang Taihu Yuanda New Material Corp., Ltd. firmasının ürünleri ana kalem ürün grubunu oluşturmaktadır. LV sioplast XLPE 4244 izole kompoundu, YD-125PV solar kablo izole ve kılıf  serisi kompoundları, OG kablolar için PYJD-35 ve PYJBJ-35 yarı iletken kompoundlar, OG kablolar için 8205 peroksit XLPE izole kompoundu, LDPE izole ve MDPE& HDPE kılıf kompoundları ve 9010C serisi HM4 HFFR kompoundu kablo üreticilerinin hizmetine sunmuş bulunmaktayız. 2023 yılı içinde üretimine başlanan ve Çin’deki kablo üreticilerinde kullanılarak geliştirilmesi tamamlanan “EV Charge” kablo kompoundları 2024 yılında Türkiye pazarına giriş yapacaktır. Ayrıca 2024 yılı sonlarında devreye girecek olan 3. fabrikada üretilecek HV ve EHV kompoundlarının 2024 sonlarında Türkiye pazarında  yerini alması beklenmektedir.

Dalian Ring İmport & Export Trading Co.Ltd. firması ile FR-326 alev itici tedarik ediyoruz. FR-326 ile  PVC reçetesinde kullanılan ATO’nu %20 oranında  kullanılmasıyla aynı performans elde edilir. Ayrıca bu firmanın MDH {Mg(OH)2} kaplı ya da kapsız alev geciktirici toz katkısını temin edebiliyoruz.

Nanjing Capatue Chemical Co.,Ltd. firmasının organofunctional silanları ve silane kokteyleri ile kablo, kompound, kauçuk ve boya sektörüne hizmet vermekteyiz. Halihazırda kullanılan her silanın eşdeğerini temin etmekteyiz. Ayrıca müşterilerimizin istediğine özel reçeteler de üretilebilmektedir.

Luoyang Zhongchao New Material Co.,Ltd  firmasının ATH  {Al(OH)3} alev geciktirici toz katkılarını müşterilerimizin hizmetine sunuyoruz.

 Bu acenteliklerimizin yanında danışmanlık hizmeti de vermekteyiz.
- Kablo üreticileri için
• İletken imalatından kablo final üretimine kadar tüm safhalarda kronikleşmiş sorunların çözümü,
• Proses ve yeni ürün geliştirme,
• Proses eğitimlerinin sağlanması,
• Organizasyonel kültürünün geliştirilmesi,
• Araştırma - Geliştirme çalışmalarına destek verilmesi,
• Yeni ekipman ve komple kablo üretim fabrika kurulması konularında hizmet verilmektedir.
- Kablo makine üreticileri için
• Kablo üreticileri ve kablo makine üreticileri arasında köprü görevi görmeyi,
• Yeni yatırımların ve revizyonların doğru yapılmasına destek olunması,
• Kablo makine üreticilerinin proses bilgilerini artırma hedef olarak belirlenmiştir.

- PVC & HFFR kompound üreticileri için
• Kompound makinesini tanıma,
• Kompound reçete yapma,
• Katkı maddeleri ve etkileri,
• Kompound kalite kontrolü,
• Kronikleşmiş sorunların çözümü konularında destek verilmektedir.
Firmanızın sektöründeki konumu ve vjzyonu hakkındaki değerlendirmeleriniz nelerdir?
Uzun yılların kazandırdığı bilgi ve deneyimin avantajı ile temsilciliğini yaptığımız tüm ürünlerimizi, ilk ve tek seferde üretim hatlarında deneme üretimini yaparak prosesi gerçekleştiriyoruz. Bu şekilde kayıpların önüne geçerek doğru ürünü doğru proses ve kablo tipi için hızlıca gerçekleştiriyoruz. Yapabileceğimiz konularda “yaparız” sözü verirken, yapamayacağımız hiçbir konuda “yaptık-yaparız” sözü vermeyiz.

Türk kablo sektörünün uluslararası arenadaki konumu ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?
Türkiye mevcut konumu ve yapısı dolayısıyla kablo ihracatı için avantajlı bir yere sahiptir. Çok çeşit, tip ve kesitte kabloyu değişik ülkelere ihracat yapma potansiyeli vardır. Avrupa ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Rusya gibi... Müşteri odaklı ve yenilenebilir enerji kaynaklarının ihtiyaçları doğrultusunda çalışmalar yapılması gerektiğini düşünüyorum. Çevremize baktığımızda petrol ve gaz kablo türlerine de fazlaca talep var.
Kablo üreticilerinin yanında globaldaki rakipleri ile hem kalite hem fiyat performans açısından rekabet edebilen kablo üretim makinaları üreticileri artan sayıda çoğalmaktadır. Kablo üretiminde kullanılan hammaddelerin çok daha fazlasını yerli imkanlar ile üretmek Türkiye’deki kablo üreticileri için rekabetçi olmalarını olanak sağlayacaktır.

Sürdürülebilirlik her sektör için önemli bir konu... Bu konuda ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
Teknolojik ve katma değeri yüksek ürünler üretilmesine destek oluyoruz. Solar kablo üretimi, EV araç kablosu üretimi ve karbon fiberli ısıtıcı kablo imalatı gibi örnekleri vermek mümkündür.  CPR uyumlu kablo tiplerine giderek artan bir talep öngörülmekte. Bu yüzden Zhejiang Taihu Yuanda New Material Corp., Ltd. firması ile ürün geliştirme çabalarımız devam ediyor.

Firmanız açısından 2023 yılı nasıl geçti? 2024 hedeflerinizi paylaşır mısınız?
Covid-19 pandemi sürecinde tedarik zincirinde özellikle 2022’nin ilk yarısında ciddi aksaklıklar yaşandı. Bu sebeple ürün tedarikinde ciddi temin sorunları yaşandı. Ama 2023 yılında çok daha verimli geçti. Sadece Zhejiang Taihu Yuanda New Material Corp., Ltd. firmasının ürünlerinden 1.800 ton bağlantı gerçekleştirdik. Bunun ¾  kadarı müşterilerimize geldi kullanıldı ve kullanılmakta. 1/4 kısmı ise deniz yoluyla sevk durumundadır. 2024 yılı için daha fazla sayıda kablo üreticisine ulaşarak ürünlerimizi tanıtmayı, artan miktarda ürün satışı ile kaliteli ve güvenilir ürünlerimizle pazarda daha fazla yer almayı hedefliyoruz.