24 Nisan 2024 Çarşamba

Cablemar

Cablemar

Kablomar Genel Müdürü Turgay Ceylan:
“Toplam üretimimizin %65’ini ihraç ediyoruz, kopolimer kaplı alüminyum bant üretiminde Avrupa’nın en büyük 3 firmasından biriyiz”

Kablomar Kablo Hammaddeleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. Genel Müdürü Turgay Ceylan ile firmaları ve hedefleri hakkında konuştuk.

Firmanızı ve ürünlerinizi tanıtır mısınız?
Kablo sektörüne yönelik hammadde/malzeme üretimi yapan firmamız, 2006 yılında kurulmuştur. Başlangıçta, yurtdışı üretici firmaların Türkiye -Doğu Avrupa pazarları için temsilciliği ve distribütörlüğü ile sınırlı olan faaliyetlerimizi, 2008 yılında ilk dilimleme makinalarımızın devreye girmesi ile üretim boyutuna taşımış olduk.
Ana üretim konumuz, alüminyum, çelik ve bakır bantları farklı plastik ve/veya kimyasal malzemeler ile kaplayıp, en/boy/farklı sarım kombinasyonları ile keserek, kablo sektörünün kullanımına sunmaktır. Başlıklar halinde ürün gruplarımız:
• Kopolimer kaplı alüminyum bant
• PVC lak kaplı alüminyum bant
• Zırhlama için kapsız alüminyum bant
• AluPET – AluPETAlu – AluPETCopolymer kombinasyonları
• Kopolimer kaplı çelik bant
• Kopolimer kaplı bakır bant

2022 yılını firmanız açısından değerlendirir misiniz? Yurtiçi ve yurtdışı satış hedeflerinize ulaşabildiniz mi? 2022 yılında bağlantı kurduğunuz yeni pazarlarınız oldu mu?
2022 yılı sektörel anlamda büyümemizin artarak devam ettiği bir yıldı ve yeni fabrikamız ile üretim kapasitemizi arttırarak devam ettik. Yurtiçi ve yurtdışında kaliteli ürün öncelikli yaklaşımımız sayesinde tüm hedeflerimizi yakaladık. 2022 yılı içerisinde Amerika pazarına da hem kopolimer kaplı çelik hem de kopolimer kaplı alüminyum bant ihracatımız artarak devam etti.

Interwire Atlanta fuarına katılacaksınız, ABD ve Güney Amerika kıtasına ihracat hedefleriniz nasıl gidiyor? Firmanız ve sektörünüz açısından bu kıtanın önemi nedir?
Toplam üretiminin %65’ini ihraç eden firmamızın ana pazarı %82 ile Avrupa ülkeleridir ve kopolimer kaplı alüminyum bant üretiminde Avrupa’nın en büyük 3 firmasından biriyiz. 2019 yılında girdiğimiz ancak pandemi süreciyle kesintiye uğrayan Kuzey ve Güney Amerika’daki faaliyetlerimizi 2022 yılıyla tekrardan arttırdık. Cablemar’ın dünyanın sayılı üreticilerinden biri olarak bu pazarda bulunmaması gibi bir durum söz konusu olamaz. 

2023 yılı hedefleriniz nelerdir?
Halihazırda 5 kıtada 43 ülkede yerleşik 200 civarında müşterimize hizmet vermekteyiz. Kalite öncelikli yaklaşımımız ile büyüme hızımızı korumayı ve 2023 yılı sonuna geldiğimizde hem yurtiçi hem yurtdışı sevkiyatlarımızda %100 Müşteri memnuniyeti yakalamayı hedefliyoruz.

Metal sektöründe ağır sanayide iş yapmaktasınız, kalite ve sürdürebilirlik ile ilgili gelişmeleri takip ediyor musunuz?
Üretici bir firma olarak dünyaya karşı sorumluluklarının farkında olan bir firmayız ve Ecovadis üyesiyiz, Kopolimer Kaplı Alüminyum Bant ürününde dünyanın sayılı EPD (Çevresel Ürün Beyanı) Belgesi sahibi üreticilerinden biriyiz, diğer ürünlerimiz içinde çalışmalarımız devam etmektedir. Hem sürdürebilirlik hem de geri dönüşüm konusunda sektöre öncülük etmeye devam etmekteyiz, her yıl önemli bir bütçemiz bu alana ayrılmaktadır. Kullandığımız plastiğin %11 ve alüminyumun ise %7si ise kendi bünyemizde geri dönüştürülerek üretim sürecimize tekrardan dahil edilmektedir.

Eklemek istedikleriniz
Özellikle alüminyum bazlı ürünlerde faaliyetini yoğunlaştıran firmamız, daha rekabetçi olabilmek ve tedarik süreçlerinde daha esnek çözümler üretmek için, 2022 yılı başında Alüminyum Soğuk Hadde Tesisi yatırımını yapmıştır.
Diğer bir lokomotif ürünümüz olan F/O Kablolarda zırh malzemesi olarak kullanılan Kopolimer Kaplı Çelik Bant üretiminde ise zaten ülkemizde ve Avrupa’da tek üretici olması sebebi ile çok iyi bir konumda olan firmamız yaptığı yeni yatırımlarla kapasite ve pazar payını arttırmayı hedeflemektedir.