27 Nisan 2024 Cumartesi

MBA Endüstriyel Ürünler

MBA Endüstriyel Ürünler

MBA Endüstriyel Ürünler Genel Müdürü Mustafa Baha Akçura İKMİB 2022 başkan adayı
Özcan Doğu Kaya ile projeleri hakkında görüştü

Kimya sektörü ihracatçılarının en önemli çatı kuruluşu olan İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nde (İKMİB) bugünlerde seçim heyecanı yaşanıyor. İKMİB Başkan Yardımcısı ve aile şirketi Derby Konveyör Bant Sanayi ve Ticaret A.Ş. İş Geliştirme ve Teknolojik Gelişmelerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Özcan Doğu Kaya, 7 Nisan 2022’de yapılacak başkanlık seçimlerinde başkan adayı olduğunu açıkladı. İKMİB başkanlığına; kimya sektörünün dönüştürücü gücünü harekete geçirecek; kapsayıcı, katılımcı, yenilikçi, yaratıcı ve dinamik bir yönetim anlayışıyla talip olan Kaya ile kimya sektörünü, İKMİB’i ve projelerini konuştuk.
Mustafa Baha Akçura:  İKMİB başkanlığına adaylığınızı açıkladınız. Kauçuk sektöründen gelen bir sanayici olan Özcan Doğu Kaya’yı tanıyabilir miyiz?Robert Koleji’nden mezun oldum. Lisans eğitimimi ABD’de Carnagie Mellon University’de Bilgisayar Bilimleri ve Robotik Mühendisliği bölümlerinde çift ana dalda tamamladım. Profesyonel iş hayatıma Microsoft Windows Kernel takımında başladım ve 4 yıl yazılım mühendisi olarak görev yaptım. 2011’de Türkiye’ye döndüm ve ülkemiz için değer yaratmak ve Türk kimya sektörünün küresel pazarlarda etkinliğini arttırmak için aktif rol aldım. Aile şirketimiz Derby Konveyör Bant’ta iş geliştirme ve teknolojik gelişimden sorumlu başkan yardımcısı olarak görev yapmanın yanında İKMİB’in faaliyetlerine destek olmaya başladım. 2014’te İKMİB yönetim kurulu üyesi, 2018’de ise İKMİB başkan yardımcısı olarak aktif rol aldım. Her iki dönemde de kimya sektörü ihracatının artırılması için çok çeşitli görevlerde bulundum. Sektörümüzün katma değerli üretimini artırmak için temelini ‘Kauçuk Teknoloji Merkezi’ olarak attığımız, sonradan daha kapsayıcı ‘Kimya Teknoloji Merkezi’ne dönüştürdüğümüz projenin mimarı ve yürütücüsü olarak mesai harcadım. İKMİB dışında İstanbul Sanayi Odası (İSO), Kauçuk Derneği ve Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ÇTSO), bir diğer deyişle kimyanın mutfağındaki birçok STK içerisinde yer alarak çok yönlü ve değerli tecrübeler edindim.


Mustafa Baha Akçura:  İKMİB başkanlığına aday olma amacınız nedir?
Kimya sektörü Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biridir ve en çok ihracat gerçekleştiren ikinci sektördür. Kapsayıcı, katılımcı, yenilikçi, yaratıcı ve dinamik bir yönetim anlayışıyla kimya sektörünün potansiyel gücüne ulaşmasını sağlamayı hedefliyoruz. İKMİB, altında çok sayıda alt sektörü barındırıyor.  Bu mozaik tablonun sonuç getirebilmesi için kolektif bir yönetim anlayışı getireceğiz. Yönetim kurulunda resmi olarak bir başkan ve iki başkan yardımcısı olur. Ancak yeni dönemde başkan yardımcılarının sayısını 10’a çıkaracağız. Yönetimimiz içerisindeki tüm arkadaşlarımız aktif rol alarak, her alt sektörde temsiliyet sağlayacak. Farklı iş yapış biçimleri olan tüm kimya sektörü paydaşlarımızla, işbirliği kültürü içerisinde birliğimizi geleceğe taşıyacağız. Yüksek teknolojiye dayalı katma değeri fazla, rekabetçi ürünler üreterek dünya kimya sanayiinde nitelikli ihracatımızı artırmayı hedefleyen stratejiler izleyeceğiz.


Mustafa Baha Akçura:  Dijitalleşen dünyada ticaretin yöntemi ve araçları da değişti. Yazılım mühendisi olarak kimya sektörünün dijital dönüşümünde İKMİB olarak nasıl bir rol almayı planlıyorsunuz?
Dünya teknoloji çağını yaşıyor. Yapay zekâ, büyük veri, nesnelerin interneti, blokzincir, robotlar, otonom araçlar,  5G ile erişilecek hızın yaratacağı yeni alanlarda artan teknoloji kullanımı, yenilik ve büyüme için çok çeşitli fırsatları da beraberinde getiriyor. Bu fırsatları etkin olarak değerlendirebilirsek, Türk kimya sektörü olarak bulunduğumuz bölgenin tedarik üssü haline gelebilecek güçlü potansiyele sahibiz. İKMİB olarak kimya sektörünün dijital dönüşümüne öncülük edecek projeler geliştirerek bu fırsatlara odaklanacağız. Büyük şirketlerimizin yanı sıra KOBİ’lerimizin de e-ticaret/e-ihracatta da dünya pazarlarında daha etkin rol almasını sağlayacağız. Eğitimim ve iş deneyimimle dijital dönüşüm konusunda küçük büyük tüm firmalarımıza yol gösterici stratejilerle destek olacağız.


Mustafa Baha Akçura:  Yeşil dönüşüm anlamında kimya sektörü olarak neler yapacaksınız?
Sanayide küresel çapta çok hızlı değişimler, dönüşümler yaşanıyor. Önümüzdeki süreçte ihracatçılarımız yenidünya düzenine uyumlulaştırmak zorunda. Bunun için her alt sektörümüzde uyum stratejileri oluşturarak, üyelerimizle eğitim ve danışmanlık çalışmaları yapacağız. Dönüşümler için kamu ile beraber çalışacak, sektörel değerlendirmelerde bulunacak, yeni uygulamalarla ilgili mevzuat hazırlama süreçlerinde destekçi ve takipçi olacağız. Bilimsel yöntemle sektörel tecrübeyi harmanlayıp veriye dayalı çalışmalar yürüteceğiz. Her alt sektör için tehditler ve fırsatlar belirlenecek, bir yol haritası oluşturulacağız. İKMİB, yurtdışı fuar organizasyonları, sektörel ticaret ve alım heyetleri, URGE’ler açısından en önde gelen birliklerden biridir.  Biz önümüzdeki dönemde tüm üye ihracatçılarımıza kaldıraç etkisi ile katkı sağlayan bir örnek birlik olacağız.


Mustafa Baha Akçura:  Kimya Teknoloji Merkezi projesinin sektöre katkısı ne olacak?
Kimya Teknoloji Merkezi, mimarı ve yürütücüsü olduğum, sektörümüze çok yönlü katma değer sağlayacağına inandığım bir projedir. Orta gelir tuzağından kurtulmamız, vasatın üzerine çıkabilmemiz için kimya sektöründe üretici olarak konumlanmak yetmiyor. Yüksek katma değerli üretimin yolu, Ar-Ge ve inovasyonun kesişimindin geçiyor. Kimya Teknoloji Merkezi, sektörel teknoloji seviyemizi dünyadaki en üst seviyeye taşıma vizyonu ile çalışarak sektöre akredite test, sertifikasyon, eğitim konularında hizmet verecek, firmaların Ar-Ge altyapılarını destekleyecek. Henüz başlangıç aşamasında olan Kimya Teknoloji Merkezi projemizi hiç zaman kaybetmeden faaliyete geçirerek Türkiye’de bir ilke imza atacağız.

Mustafa Baha Akçura:  “Kendi enerjini kendin üret” projenizden bahseder misiniz?
Artan enerji maliyetleri, sanayicilerimizin en temel sorunlarından biri haline geldi. Bu sorunu minimum düzeye indirmenin yolu, sanayicinin “kendi enerjisini, kendisinin üretmesinden” geçiyor. İKMİB olarak üyelerimize kendi enerjisini nasıl üretecekleri konusunda teknik destek sağlayarak çözüm üretmelerine yardımcı olacağız. Paris Anlaşması’nın taraf ülkelerden biri olarak, Türkiye’de de yenilenebilir enerjiye geçiş için teşvikler uygulamaya başlandı bile. Aynı zamanda Sınırda Karbon Vergisi gibi yaptırımlara maruz kalmamamız için firmalar bazında da enerji kaynaklarımızı yenilenebilire kaydırmamız gerekecek. “Kendi enerjini kendin üret” projemiz önümüzdeki günlerde çok önemli bir rol oynayacak.


Mustafa Baha Akçura:  Sektörün kalifiye eleman eksikliği sorununun aşılabilmesi için sizin bir projeniz var mı?
Sektörde ciddi bir “aranılan eleman” eksikliği var. Ülkemizde yaklaşık 5,5 milyon lise öğrencisinin 2 milyon kadarı, Mesleki ve Teknik Liseler’de eğitim alıyor.  Buna rağmen birçoğu lise öğrenimleri sonrasında donanımlı şekilde meslek hayatına atılamıyor. Biz, İstanbul Sanayi Odası ile beraber çalışarak, bir meslek lisemiz ile çok verimli olacağına inandığım bir girişime başladık. 10. sınıftan itibaren kimya dalı altında okuyan öğrencilere, özel bir müfredat oluşturuyoruz. Bu projemiz sonucunda hazırlanılan müfredatla mezun olan öğrencilerin sektör tarafından istihdam edileceğine eminim. İKMİB içerisinde de benzer bir ekip kurup, bir çok alt sektörümüzle ilgili benzer çalışmalar başlatmak da hedeflerimiz içerisinde.


Mustafa Baha Akçura:  İKMİB'de oy kullanma hakkı olan üye sanayicilere son olarak ne söylemek istersiniz?
Sektörümüzün gelişmesi ve küresel anlamda hedeflerimizi yakalayabilmemizin yolu her bir üyemizin değerli katkılarıyla mümkün olabilir.  Kimya ihracatçılarının en büyük çatı örgütü olan İKMİB’in sektöre sağlayacağı katkının arttırılması için de üyelerimizin desteğine ihtiyacımız var. Bu desteğin ilk önemli adımı da yönetimin belirlendiği genel kurullarda etkin rol almaktan geçiyor. Bu anlamda tüm üyelerimizin genel kurula üst düzeyde ilgilerini bekliyor ve demokratik haklarını kullanmaları için genel kurulumuza katılıma davet ediyorum.